De ce am ales terapia Bowen?

Era în vara anului 2008, când în urma unei vizite la nişte prieteni, am fost indrumat de către aceştia, văzând că am dureri la membrul inferior stâng, să urmez  şedinţe de terapie Bowen la o doamnă terapeut din centrul Bucureştiului. Nu auzisem de Bowen, nu ştiam ce este , de citit nici vorbă.

Având în vedere că disconfortul legat de articulaţia coxo-femurală se accentua, mi-am zis: ce am de pierdut ? Eventual o oră din viaţa mea şi contravaloarea şedinţei. Am mers la prima şedinţă însoţit de soţia mea care a fost invitată şi ea imediat pe o altă canapea de terapie şi uite aşa am participat la prima şedinţă de terapie Bowen în familie.

Nu pot uita nici acum ce am simţit pe masa de terapie ! Valuri de căldură care urcau şi coborau în acelaşi timp de la picioare la cap, vibraţii pe anumite zone, reacţii în tot corpul şi, parcă timpul nu mai exista, se oprea în loc, o senzaţie ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Timpul scurs de la aplicarea unui set de mişcări şi până când terapeuta intra iarăşi în cameră , în urma pauzei, era o adevarată stare de bine! Care se accentua după fiecare set de mişcări. „Gata” a spus terapeuta, „şedinţa s-a terminat!”. „Aşa repede?” spun eu. N-au trecut nici 30 de minute. Atunci când ne-a aratat ceasul, am realizat că am petrecut pe masa de terapie nu 30 ci 60 de minute. Imediat după părăsirea cabinetului, în drum spre metrou, am simţit că cineva mă împinge de la spate, că sunt mult mai uşor şi mi-am recăpătat mersul normal.

Dupa o serie de 4 şedinte adică după o lună de zile de la sosirea în cabinet, uitasem de durerea de picior. Puteam să stau in poziţii mai dificile, mersul era cel de dinainte, suplu şi uşor. Contrariat o întreb pe doamna terapeut ce este această terapie, de unde vine şi unde se poate învăţa. Am simţit atunci o dorinţă interioară, din suflet, de a urma aceasta terapie, tehnică nu ştiam atunci sigur ce este şi doream sa o învăţ cât mai repede. „Sigur” îmi răspunde terapeuta, dacă eşti atras şi rezonezi cu această tehnică, poftim adresa site-ului şi poţi să te înscrii la cursuri.
În septembrie 2008, mă număram printre cei 20 de cursanţi ai grupei pt. modulele 1-2.

Din grupa de  20 de colegi, şapte, aproape o treime, erau medici, de diferite specialităţi. O colegă doctor dentist din Ploiesti, care mai tarziu va aplica Bowen în stomatologie. O colegă doctor din Brăila. Un coleg doctor neurolog din Galaţi. Mai mare cu 20 de ani decat mine. Şi dorea să înveţe Bowen. Dorea să se perfecţioneze, nu-l mulţumea doar medicina alopată. Dorea mai mult. Dorea să ştie DE CE? Atunci m-am privit in oglinda şi mi-am spus: dacă un medic la 65 de ani doreşte să se perfecţioneze învaţând tehnica Bowen, eu ce mai aştept?………..

După mai bine de 4 ani de la înscriere, în ziua de 21.12.2012  , eram absolvent masterand al Academiei  Bowen din Australia, reprezentată în ţara noastră de renumitul şi exigentul profesor domnul Andrew Zoppos.

Ce am făcut in aceşti 4 ani? Terapie Bowen, în fiecare zi. Chiar şi sambăta. Chiar şi duminica. Chiar şi de ziua mea. Nu ma oboseşte, mă încarcă cu energie şi mă motivează văzând rezultatele. Acum ştiu ce este. Ştiu şi la ce foloseşte. Ştiu şi cum si că funcţioneză. Pt ca m-a ajutat să-mi rezolv problemele de sănătate. Apoi şi alţii,dintre cei care s-au informat şi   au venit la cabinet, şi-au rezolvat problemele de sănătate, şi aceasta ,în fiecare zi, pentru că terapia funcţionează pentru toată lumea. Iar cei care vin la cabinet, aproape toţi la următoarea şedinţă vin cu o rudă, cu un cunoscut, cu o persoană dragă. Aceasta este cea mai mare satisfacţie !

Am întâlnit oameni minunaţi, aprofundând şi practicând această terapie; mi-am schimbat prietenii, am intrat printre cu totul alţi oameni, cu care sunt pe aceeaşi frecvenţă, ne animă aceleaşi gânduri şi idealuri. Doresc să studiez şi să mă perfecţionez continuu. Şi cu căt studiez mai mult, cu atât imi dau seama cât de puţin cunosc.

Şi ce poate fi mai minunat decât atunci când vezi pacienţi din provincie care vin la tine săptămânal. Vin de la Alexandria, de la Piteşti, de la Sibiu. Te sună că vin şi săptămâna viitoare. Le-am recomandat acestora să meargă la un coleg/colegă terapeut din localitatea lor. Să nu mai străbată distanţe aşa mari, terapia fiind aceeaşi şi practicată la fel de corect de către toţi colegii terapeuţi Bowen din ţară. Pt că toţi sunt foarte buni, fiind pregătiţi de acelaşi profesor.

M-au ascultat şi au făcut terapie la ei în localitate. N-au mai făcut naveta. Au revenit la mine însă, după o perioadă de timp . La momentul respectiv nu am inţeles de ce. Explicaţia am primit-o însă de la pacienţi: este vorba despre relaţia specială care se stabileşte între terapeut şi pacient; încrederea şi compatibilitatea care apare între cei doi, compatibilitate în urma căreia se activează în sufletul pacientului dorinţa de a se vindeca. Aceasta încredere-dorinţă, care după cum afirmă medicina tradiţională chineză , este cel mai puternic medicament.

Nici un terapeut nu vindecă. Vindecarea vine din interiorul pacientului, din propriile gânduri şi emoţii. Din suflet, din animus. Ca şi afecţiunea. Vine tot din interiorul nostru. Este urmarea gandurilor si emoţiilor pe care le emitem si pe care le trăim.Ceea ce emitem, primim. Nu am ajuns eu la concluzia aceasta, nu este meritul meu. Acest lucru îl spune şi il repetă, în urma studiilor de o viaţă, ori de câte ori are ocazia, excelenţa sa domnul general profesor dr. Dumitru Constantin Dulcan. I-am citit si recitit toate cărţile. Este un exemplu demn de urmat pt cei ce vor să urmeze calea noii medicini, medicina energetică , medicina holistică, a  trupului, minţii şi a spiritului.

Da, acum pot să afirm cu tărie că terapia Bowen mi-a schimbat radical viaţa. Sunt sigur că , de acolo de sus, Tom Bowen ne urmăreşte, ne susţine şi este mândru de realizările noastre în aplicarea tehnicii.

În ultima perioadă tot mai mulţi pacienţi, de toate vârstele, aleg terapia Bowen.

De ce terapia Bowen? Foarte simplu, ca să fii sanatos.

Lasă un comentariu mai jos