Uleiurile esenţiale sau volatile, pot fi considerate a fi daruri divine; sunt fluidele vitale ale plantelor, şi se numesc esenţiale pentru că sunt necesare vieţii plantei conţinând însăşi esenţa ei.
Conţin forţa vieţii, inteligenţa şi energia vibraţională ceea ce le conferă puterea vindecătoare. Ştiinţific sunt considerate oleorăşini, partea răşinoasă a fluidului fiind solubilă în alcool, din care se obţin apoi tincturile.
Uleiurile sunt extrase prin distilare cu aburi . Uleiurile esenţiale sunt alcătuite din molecule foarte mici, ceea ce face ca acestea să ajungă în toate celulele corpului într-un interval foarte scurt de timp.
Uleiurile esenţiale sunt volatile, putând fi inhalate, de asemeni, aplicate pe corp, au efect transdermal. Efectul uluitor al ueiurilor esenţiale , se datorează mai multor compuşi chimici, ce au rol de a curăţa receptorii celulelor, de a transporta moleculele de oxigen la nivel celular, de a deprograma codurile scrise greşit în memoria celulară şi de a reprograma informaţia în ADN.
Beneficiile uleiurilor esenţiale se observă atât la nivelul corpului fizic, cât şi la nivelul corpului mental, emoţional şi spiritual.
Uleiurile esenţiale sunt selective, pentru că sunt impregnate cu inteligenţă divină, astfel încât putem considera Creatorul ca fiind întâiul aromaterapeut.
Sunt considerate cei mai puternici antioxidanţi naturali, cel mai elocvent exemplu fiind uleiul de cuişoare( 1.078.700 unităţi ORAC; acesta având capacitatea antioxidativă de 40 de ori mai mare decât fructele de goji).
Toate uleiurile esenţiale sunt încărcate electric, având frecvenţe electromagnetice ce variază intre 52 şi 320 de MHz, ştiindu-se că un om sănătos, are o frecvenţă cuprinsă între 62-68 MHz. Utilizarea uleiurilor , ridică frecvenţa la valori la care boala dispare.
La nivelul corpului fizic, uleiurile susţin şi echilibrează sistemul endocrin, circulator, digestiv, nervos, reproducător, curăţă sinusurile şi arborele bronşic, ajută la metabolizarea substanţelor nutritive,mineralelor, a vitaminelor şi potenţează capacitatea de apărare naturală a sistemului imunitar.
Deosebit de important este rolul uleiurilor esenţiale în eliberarea emoţiilor ştiindu-se faptul că afecţiunile au ca punct de plecare emoţiile de joasă vibraţie.
Desigur, pentru un rezultat spectaculos, este util să folosim uleiuri esenţiale 100% pure, complete, certificate cu grad terapeutic pur, astfel încât, în anumite situaţii să putem administra şi intern aceste uleiuri.
În general, folosirea uleiurilor esenţiale se realizează prin inhalarea din palme sau difuzor , prin aplicaţii locale pe anumite puncte ale corpului, sau intern, în anumite cazuri.
În cărţile de specialitate, se menţionează faptul că uleiurile esenţiale sunt folosite singular sau în combinaţii, dar este util să cunoaştem faptul că amestecarea uleiurilor este asigurată de similitudine şi compatibilitate la nivel de compoziţie chimică.
Exemplu practic: în litiaza renală, se pot folosi uleiul esenţial de lămâie, cel de salvie şi de portocal.
Pentru uz intern se folosesc una-două picături de ulei de lămâie şi de portocal la un pahar de 250 ml de apă, totodată se poate aplica o picătură de ulei de salvie pe zona lombară, masându-se uşor.
În general uleiurile esenţiale ce se folosesc direct pe piele, pot fi diluate cu un ulei purtător cum ar fi cel de cocos , de măsline etc.
De reţinut că folosirea uleiurilor local în cazul copiilor, se va face numai cu ulei purtător.
Persoanele avizate şi certificate ( medici,terapeuţi etc.) , pot aplica uleiurile esenţiale, cu rezultate deosebite şi pe punctele de reflexoterapie plantară, palmară sau auriculară.
Pentru insomniaci, depresivi, cu mare succes se poate folosi uleiul esenţial de lavandă .
În afecţiuni ale coloanei, se pot folosi cu rezultate deosebite uleiul de lemongras, măghiran sau ghimbir. Pentru echilibrarea frecvenţei cardiace şi scăderea tensiunii arteriale se foloseşte uleiul esenţial de ylangylang, salvie, eucalipt.
Pentru afecţiuni neurologice, este benefic uleiul de mentă, rozmarin şi tămâie.
Pentru copii ca şi imunostimulator, se poate folosi combinaţia de ulei de scorţişoară, cuişoare, tămâie, brad alb.
Pentru persoanele care doresc creşterea încrederii în sine, manifestarea creativităţii , pot folosi combinaţia de ulei de mentă, clementină, coriandru , busuioc, melissa , rozmarin şi vanilie.
În combaterea furiei, vinovăţiei, lipsei de iertare, foarte utilă este combinaţia de ulei de molid, bergamotă, ienupăr, tămâie, arbovitae, cimbru.
În combaterea anxietăţii şi a temerii, se foloseşte combinaţia de uleiuri esenţiale: vetiver, lavandă, ylangylang, tămâie, salvie, măghiran şi mentă.
Pentru a putea cunoaşte compatibilitatea şi uleiul necesar pentru momentul actual, se recomandă scanarea prealabilă cu dispozitivul iTOVi( vezi articolul de pe site).