Culori,Cristale,Vindecări

De  când mă ştiu am fost fascinată de lumină şi de culori; fără să ştiu de ce, în copilărie eram impresionată de lumini, chiar făceam în aşa fel încât să fiu înconjurată de lumină; ulterior  am realizat că sunt atrasă într-un mod irezistibil şi de culori.

Nu am avut talent la desen , dar îmi plăcea să mă ,,joc”cu culorile astfel încât rezultatul era deosebit.

Odată cu trecerea timpului am început să conştientizez importanţa luminii şi a culorilor ,am ,,primit”acele informaţii utile, referitoare la lumină şi culori, mi-am ,,reamintit”aspecte pe care le ştiam, le folosisem  în alte timpuri şi alte spaţii.

Se  ştie faptul că orice culoare porneşte din lumină şi faptul că fiecare culoare corespunde unei anumite lungimi de undă , lucru foarte util în folosirea acestora în terapie. De asemenea, se cunoaşte faptul că ochiul (retina) este sensibil la o bandă de frecvenţe cuprinse între 360 şi 780 nm; lumina ce are o frecvenţă înaltă (aproximativ 400 nm) apare ca şi culoare violet, iar cea cu frecvenţă joasă ( aprox. 700 nm) este percepută ca fiind roşie.( lumină infraroşie)

Cercetările referitoare la lumină şi la spectrul acesteia au început din secolul al XVII-lea ,unul dintre iniţiatori fiind sir Isac Newton, care susţinea faptul că ,,lumina albă conţine toate culorile vizibile”. In antichitate, chiar dacă ştiinţa de la acea vreme nu putea explica fenomenul luminii, atât egiptenii, chinezii cât şi indienii foloseau în practici şi ritualuri puterea vindecătoare a culorilor. De asemenea romanii, ca şi grecii, foloseau razele UV ca formă de terapie.

Medicina tradiţională indiană ne-a transmis corelarea între culori şi chakre, acestea acumulând energia luminoasă, subtilă, pe care o distribuie în organism, în zona de care sunt răspunzătoare. În momentul când o chakră este slab energizată ( parţial sau total închisă), automat apare o disfuncţie în organism , în zona guvernată de chakra respectivă.

În prima parte a sec. al XIX-lea, se demonstrează efectele cromoterapiei în profilaxie şi terapie , pentru ca în ultimele decade să fie stabilită chiar o corelare între grupele sangvine şi culori; se pare că persoanele cu grupa  0, beneficiază de efectele culorilor roşu, portocaliu şi purpuriu, cele cu grupa A şi AB beneficiază de efectele culorilor verde închis şi albastru deschis, iar persoanele cu grupa B ,beneficiază de efectul culorilor roşu, portocaliu, verde şi albastru.

Ştiinţa a demonstrat că neurotransmiţătorii din retină, au rolul de a transmite informaţia despre lumină la creier, ajunsă aici informaţia determină hipotalamusul să elibereze un hormon cu efecte directe asupra dispoziţiei persoanei.

Efectele Culorilor

ROŞU

are cea mai mare lungime de undă şi implicit vibraţia cea mai scăzută , corespunde primei chakre a rădăcinii ( Muladhara), are rol în ameliorarea metabolismului general, de asemenea, stimulează funcţia hepatică, având rol în stimularea generală a organismului dând senzaţia de căldură. Folosită la  spaţii, dă senzaţia de mărire , acelaşi lucru se întâmplă şi cu obiectele roşii, acestea părând mai mari decât sunt în realitate.

Culoarea roşie este folosită în Extremul Orient pentru a evoca căldura ,acţiunea; în Japonia este o culoare purtată exclusiv de femei , ca simbol al fericirii şi sănătăţii acestora. În Irlanda, a fost şi este considerată o culoare războinică.

Fiind o culoare cu efect tonic, este recomandată persoanelor anemice, astenice, dar şi celor cu afecţiuni reumatice. Este contraindicată purtarea acestei culori persoanelor colerice , de asemenea nu se recomandă în caz de febră.

PORTOCALIU

are efect net antioboseală deoarece corespunde celei de-a doua chakre ( Swadhisthana) cunoscută şi sub denumirea de chakra sacrală .

Sfat: oricând vă simţiţi obosiţi , cu vitalitatea scăzută, purtaţi un  accesoriu portocaliu şi consumaţi fructe şi legume de această culoare.

Culoarea portocalie stimulează funcţionarea sistemului respirator, de asemenea favorizează asimilarea Ca , este un stimulent al energiei sexuale ( a doua chakră este numită şi chakra sexualităţii) –se poate folosi lenjerie intimă de culoare oranj.

Alte  efecte ale culorii portocaliu: stimularea sistemului imunitar, depăşirea obsesiilor , a inhibiţiilor, nevrozelor etc. Interesant este faptul că dacă pt. cultura europeană reprezintă culoarea bucuriei, a veseliei, aceeaşi culoare pentru cultura asiatică a călugărilor tibetani reprezintă evoluţia spirituală,  bucuria iluminării , la polul opus, în cultura arabă, reprezintă jertfa( vezi victimele grupărilor teroriste).

GALBEN

este culoarea care stimulează sistemul nervos, creşte capacitatea de asimilare şi memorare ( foarte util: când avem nevoie rapidă de  concentrare şi memorare  pe termen scurt , este benefic să îmbrăcăm ceva de culoare galben) ; de asemenea creşte tonusul în general şi evident amelioreză digestia ( este corespondentul chakrei a treia –Manipura- cea care coordonează aparatul digestiv ).

Interesant este faptul că în tradiţia populară românescă se folosesc plantele cu flori galbene pentru tratarea bolilor ficatului şi a celor de piele ( păpădia,galbenele,etc  ). Această culoare este deosebit de eficientă în afecţiunile ficatului ( acute cât şi cronice), în dischinezia biliară , colite, eczeme, migrene.

Această culoare , se foloseşte cu mare succes pentru zugrăvirea holurilor sau camerelor întunecoase în vederea creării senzaţiei de luminozitate.

Ca şi contraindicaţii de folosire a acestei culori : în cazurile de febră, palpitaţii şi inflamaţii.

În cultura europeană este considerată culoarea geloziei, a orgoliului, în nuanţa sa aurie, este considerată a fi sfinţenia. Excesul de galben în haine poate induce sensibilitate crescută în meridianul vezicii biliare şi ficatului care duce implicit la apariţia afecţiunilor hepatice.

În cosmologia mexicană , nuanţa de galben auriu este a pământului primăvara, înainte de înverzire reprezentând indirect misterul reînvierii. În feng-shui , galbenul reprezintă elementul pământ ( împreună cu maro, bej , oranj) şi se foloseşte ca remediu în funcţie de necesităţile spaţiilor calculate.

VERDE

reprezintă creativitatea , creaţia,speranţa, comunicarea şi comuniunea cu natura, reprezintă culoarea vieţii , a vindecării ; să ne amintim faptul că arhanghelul Rafael foloseşte lumina verde –energia verde –vindecătoare. De asemenea să ne amintim faptul că chakra a patra,a  inimii(Anahata) are corespondent, culoarea verde.

Culoarea verde este folosită în tratarea durerilor de cap , a insomniilor, a HTA, a ulcerelor gastrice şi abdominale, a nevralgiilor, a nevrozelor. Foarte utilă s-a demonstrat a fi în vindecarea fracturilor şi rănilor. Hainele de culoare verde sunt utile persoanelor cu tulburări emoţionale , verdele este de asemenea benefic pentru funcţionarea optimă a sistemului nervos şi pt îmbunătăţirea vederii.

În Irlanda, este considerată a fi culoarea libertăţii.

ALBASTRU

este culoarea benefică a purificării; inspiră calm, libertate şi aspiraţii înalte.(Chakra a cincea-Vishudda-corespondentul culorii albastre). Deşi este cea mai ,,rece” culoare , are totuşi efecte terapeutice: calmare ,relaxare, odihnă, predispune la meditaţie , este inspirativă , scade valorile tensiunii arteriale, scade tonusul muscular (antispastică), folosită de-a lungul timpului ca protecţie,  culoarea albastră are rol în optimizarea imunităţii şi în facilitarea regenerării celulare.

S-a constatat, că expunerea pe perioade lungi de timp la lumină albastră artificială poate induce oboseală , depresie. Este de evitat purtarea lenjeriei intime de culoare albastră deoarece scade vitalitatea. În Europa, este considerată culoarea speranţei , ajutorul Divin. În budhismul tibetan , este culoarea lui Vairochana, a înţelepciunii transcedentale.

INDIGO

este considerată în spiritualitate , reflexia sfântului Duh,  facilitează meditaţia fiind utilă în îndepărtarea obsesiilor . Se pare că este o combinaţie între albastrul gândirii clare şi roşul stabilizator. Foarte utilă în migrene, pierderea gustului, a mirosului. Este folosită şi pentru efectul analgetic , anestezic şi de curăţare a sistemului circulator.( Chakra a şasea –Ajna , guvernează zona celui de-al treilea ochi).

VIOLET

reprezintă culoarea regală, a puterii. Leonardo DaVinci recomanda folosirea acestei culori pentru amplificarea creativităţii ( prin  utilizarea  draperiilor  de culoare violet); de asemenea violetul este culoarea atribuită contelui  de Saint Germain. Deosebit de utilă în detoxifierea organismului , creşterea activităţii sistemului imunitar , chiar în formarea de leucocite.

Se foloseşte în terapia nevralgiilor ,a insomniilor , a tulburărilor de vedere şi a astmului bronşic. Desigur, nu se recomandă persoanelor cu temperament melancolic şi cu tendinţe la depresie. Chakra a şaptea(Sahasrara) ,   realizează conexiunea cu DIVINITATEA. 

Culorile sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi,  folosiţi-le ori de câte ori simţiţi nevoia , apelaţi la ajutorul acestora şi viaţa vi se va îmbunătăţi simţitor.

 

 

Lasă un comentariu mai jos