Terapia Bowen

Sedinţele de terapie se pot efectua la cabinet sau la domiciliul pacientului din Bucureşti şi din S.A.I.     

Tel programări: 0726 29 39 48, terapeut Bowen nivel MASTER.

 

Ce este?

Descrierea tehnicii nu este una simplă. Tratamentul constă în manipulări digitale foarte lejere conform unei secvenţe prestabilite, fiecare aplicată pe anumite puncte pe muşchi, fascii şi tendoane. Este vorba despre presiuni digitale delicate, cu pauze minime de două minute între seriile de mişcări.

Manipularea Bowen tipică implică o presiune delicată, asupra pielii,a muşchilor şi a tendoanelor. Aceasta se realizează evitând mişcarea de alunecare pe piele si ridicând acea suprafata de piele interesată, inainte de aplicarea presiunii.

Multe persoane descriu că „simt” energia topindu-se şi circulând; faptul că ating o stare de relaxare profundă.

Tratamentele sunt efectuate pe paturi de masaj , iar presiunea digitală poate fi aplicată peste o îmbracaminte lejeră. O şedinţă de terapie durează între 30- 60 de minute, funcţie de problemele pacientului şi de procedura aplicată. Se poate afirma faptul că nu există nicio condiţie simptomatologică sau patologică care să nu poată fi abordată.

Metoda Bowen stimulează autovindecarea corpului, care reacţionează mai eficient în urma aplicării tehnicii. Un efect important se obţine deja după prima şedinţă, iar majoritatea persoanelor găsesc mari beneficii dupa 2-3 şedinţe, o şedinţă se repetă la un interval de 7 zile.

Nu există un număr maxim sau minim de şedinţe, de obicei sunt suficiente 2-3 sesiuni pentru rezolvarea problemelor. Se poate aplica şi odată pe lună, de întreţinere.

Metoda stimulează circulaţia şi drenajul limfatic şi venos, favorizează asimilarea factorilor nutritivi şi eliminarea toxinelor, creşte mobilitatea articulaţiilor îmbunătăţind postura. În plus, aceasta tehnică este foarte utilă şi în faza acută a diferitelor afecţiuni.

Cum funcţionează?

O teorie a mecanismului care se află la baza Tehnicii Bowen este observarea rezonanţei instrumentelor cu corzi. O coardă apăsată intr-un anumit punct şi făcută să vibreze, stabileşte o rezonanţă care creează un ton particular. Schimbând punctul unde se apasă acea coardă, se creează o vibraţie diferită, însoţită de o frecvenţă specifică.

Toţi muzicienii ştiu să găsească punctul precis în care să apese acea coardă, lucru fundamental deoarece orice mică deviaţie creează o frecvenţă şi un ton complet diferite. Chiar şi calitatea acelui ton muzical depinde de modul în care se cântă cu ajutorul acelei corzi.

În concluzie, corpul uman este ca un instrument muzical care trebuie armonizat pentru a funcţIona corespunzator. Aşa cum un muzician pune degetele pe anumite puncte precise ale corzilor unui instrument, şi tehnicianul Bowen trebuie sa facă acelaşi lucru, cu mare precizie. Precizia este foarte importantă în tehnica Bowen.

Aşa cum o coardă trebuie atinsă cu mare atenţie şi precizie pentru a crea sunetul potrivit, la fel, şi structurile corpului trebuiesc activate cu precizie pentru a obtine răspunsul potrivit , în Tehnica Bowen. Pe timpul unei sesiuni avem zone specifice pe care se lucrează,puncte şi mişcări specifice tehnicii.

Sunt momente ale tehnicii când trebuie să ţinem degetele fix pe un punct (aceste puncte se numesc stopperi) pentru a efectua anumite mişcări inferior sau superior punctului de activare. Putem spune că o sesiune de terapie Bowen este similară cu acordarea unui instrument muzical. De la prima sesiune, corpul revine la starea de normalitate care-l caracterizează( are loc resetarea organismului).

Utilizând sunetul, se ştie că muzica are efecte curative. Pitagora era conştient de relaţia dintre vindecare şi muzică înfiinţând o şcoală bazată pe această relaţie. Sunetul asociat vindecării sugerează care sunt acele frecvenţe specifice care au efect asupra anumitor puncte de pe corp.

Este posibil ca, generând intr-un alt mod vibraţii de aceeaşi intensitate, să fie interesate parti specific ale corpului.

Este binecunoscut faptul că Tehnica Bowen creează aceste vibraţii, care corespund anumitor părţi ale corpului şi că organismul îşi modifică propriile vibraţii cu ajutorul acestei tehnici, îndreptându-se spre acele vibraţii ideale, spre armonie.

Povestea lui Tom Bowen

Thomas Ambrose Bowen s-a născut la 18 aprilie 1916 in Brunswick, lângă Melbourne, Australia. În timpul vieţii a dezvoltat o tehnică terapeutică pentru manipularea ţesuturilor moi, cunoscută şi astazi ca Tehnica Bowen.

Tom Bowen spunea că munca sa este un har de la Dumnezeu, dar in acelaşi timp se considera un osteopat deşi nu terminase niciun studiu specific pentru formarea profesionala în medicină.

Interesul său pentru masaje şi manipularea ţesuturilor era asociat cu dragostea lui faţă de sport, de aici şi faptul că era prezent la majoritatea meciurilor de fotbal din jurul Geelong.

Tom incepuse să inveţe tehnicile de masaj observând modul in care antrenorii lucrau cu jucătorii accidentati.

Se pare ca o mare influenţă asupra formarii iniţiale a avut-o Ernie Saunders, manipulator faimos în acea zonă.

Rene Horwood, soţia unui bun prieten de-al lui Tom, a suferit un ictus, iar după tratamentele lui Tom, se recuperase într-un mod surprinzator. În 1957, cuplul Horwood, l-au invitat pe Tom să se foloseasca de locuinţa lor pentru a trata persoanele care aveau nevoie, astfel, camera de zi devenise spaţiul in care Bowen efectua tratamentele.

Cu timpul, Bowen, deşi nu îşi făcea publicitate, faima sa creştea tot mai mult, iar acesta ajunsese să aibă cozi de pacienţi la uşă, până la ore foarte târzii în noapte. Tom Bowen reuşea sa trateze în medie 14 pacienţi pe oră. Doi factori principali explică abilitatea sa de a lucra atât de repede:

1. Capacitatea lui Bowen de a evalua nevoile pacientului, prin simpla observare a

acestuia în sala de aşteptare chiar şi fără să îi adreseze vreun cuvânt sau să îl atingă,

şi capacitatea de a înţelege care şi câte mişcări sunt necesare pentru tratamentul acelui

pacient.

În timp ce el efectua tehnica, degetele sale sensibile erau capabile să evalueze,

trateze şi să simtă modificarile ţesutului, permiţându-i să obţină rezultate optime chiar şi

cu foarte puţine mişcări. De fapt , unul dintre principiile după care se ghida şi lucra Tom

Bowen era: cu cât mai puţin, cu atât mai bine, principiu aplicat şi de către terapeuţii

Bowen de astăzi.

2. Asistentele sale. Aceste doamne pregăteau pacienţii, invintându-i să se acomodeze

pe paturile de tratament, în timp ce adunau cât mai multe date despre problemele

acestora. Astfel, Tom reuşea să-şi optimizeze timpul şi să lucreze foarte rapid,

ajungând să lucreze, la un moment dat pe foarte mulţi pacienţi, simultan.Se poate

spune că Tom Bowen a fost un vizionar pentru vremea sa iar tehnica Bowen

stimulează vindecarea cu o viteză uimitoare.

         Fie ca este vorba de afecţiuni psiho-somatice sau de natură fizică, Tehnica Bowen funcţionează şi pentru tine.

Programează acum o şedinţă pentru a înţelege mai bine cum te poate ajuta şi pentru a beneficia direct de efectele acestei minunate tehnici aplicată de un terapeut Bowen nivel MASTER.